Monday, May 4, 2009

Η αμμοθύελλα







Σήμερα σαν παιδιά της μέσης Ανατολής βιώσαμε την πρώτη αμμοθύελλα. Βέβαια αν ήμασταν στη Be’ersheva θα ήταν ακόμα πιο αισθητό άλλα και εδώ δεν πήγε πίσω!
Η διαδικασία συνηθισμένη, από την προηγούμενη μέρα ο καιρός είχε μια συννεφιά και ασυνήθιστα υψηλή. Το πρωί όταν ξύπνησα (γύρω στις 6:10) η θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί. Θεώρησα ότι το θερμόμετρο τα έχει παίξει (φυσικά και έκανα λάθος) και έτσι με το κλασικό φουτεράκι-ζακετάκι και ενεργοποίησα τη διαδικασία της απομάκρυνσης από το σπίτι. Μετά από 15 λεπτά έφτασα στην εξώπορτα του σπιτιού μου , μιας και χθες το βράδυ είχα κάνει το λάθος να κοιμηθώ στα βόρεια διαμερίσματα, σχεδόν εξαντλημένος φωνάζω στον battler να μου ανοίξει τη πόρτα του γκαράζ και έτσι ξεκινάω για δουλειά με ολοκαίνουργιο ασημένιο μου αυτοκίνητο.
Τα σημάδια του ουρανού με πληροφορούσαν ότι η σημερινή μέρα δε θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Θές τα 8 μποφόρ αέρα, το ότι σήμερα το πρωί ο γάτος φονιάς μου ευχήθηκε καλημέρα ακονίζοντας τα νύχια του δε ξέρω, θα σε γελάσω. Το χρώμα του ουρανού γινόταν ένα με το χρώμα της Γής και δε έδειχνε προοπτικές βελτίωσης. Παρκάρω το αυτοκίνητο στο ονοματισμένο παρκινγκ της δουλείας και τρέχω για το πρωινό κουτσομπολιό με τους συναδέλφους μου σχολιάζοντας πρώτο θέμα το κύπελλο του Παναθηναϊκού και δεύτερο την επικείμενη αμμοθύελλα που είχε ήδη ξεκινήσει.
Αποφασίσαμε λοιπόν να κουρνιάσουμε στα κοντέινερ-γραφεία μας και να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια ανέβηκα στο επίπεδο +1 και έβγαλα αυτή τη φωτογραφία που βλέπετε. Η ώρα είναι 13:00 και φυσικά απέναντι θα έπρεπε να βλέπατε τη πεδιάδα του Ισραήλ. Ή μήπως όχι.
Η μέρα κύλησε και ήρθε το απόγευμα καιρός είχε αρχίσει να παίρνει τη θέση του στον αγώνα με το Χάος κάτι το οποίο είναι εμφανές από τη δεύτερη φωτογραφία..
Μια εμπειρία απίστευτη διότι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει μια απίστευτη χαρακτηριστική μυρωδιά της άμμου ενώ ταυτόχρονα η ατμόσφαιρα είναι σαν να υπάρχει έλλειψη οξυγόνου!
Οι βεδουίνοι κάτι τέτοιες μέρες παίρνουν αγκαλιά τις τέντες και τις καμήλες τους ,καλύπτουν το πρόσωπο τους και απολαμβάνουν…

No comments: